Czy Krajowa Grupa Spożywcza rozwiąże problemy?

W odpowiedzi na pismo KRIR w sprawie wniosku o podjęcie działań mających na celu uruchomienie ubojni z udziałem Skarbu Państwa, które odbierałyby żywiec drobiowy i wieprzowy z gospodarstw położonych w gminach objętych weterynaryjnymi ograniczeniami związanymi z wystąpieniem grypy ptaków czy afrykańskiego pomoru świń, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformował, że zainicjował działania zmierzające do utworzenia w ramach koncepcji powołania Krajowej Grupy Spożywczej podmiotu, który posiadałaby realny wpływ na rynek rolno-spożywczy.

W pracach nad tym projektem szczególnie istotne było wyjście naprzeciw problemom zgłaszanym przez środowiska rolników i producentów. W założeniach strategia działania ww. podmiotu, już po jego utworzeniu, powinna uwzględniać cele związane z tworzeniem mechanizmów kompleksowego oddziaływania, a więc z prowadzeniem aktywności na wszystkich możliwych ogniwach łańcucha produkcji, przetwórstwa i dystrybucji żywności, tj. od gospodarstwa rolnego, poprzez przemysł, aż do odbiorcy krajowego i zagranicznego, oraz dążyć do wypracowania mechanizmów finansowania działalności, zapewniających długotrwałą rentowność przedsięwzięcia.

Mając na uwadze fakt, że podejmowane działania uwzględniają utworzenie podmiotu funkcjonującego na zasadach rynkowych, znacząca liczba zadań podjęta będzie bezpośrednio przez ten podmiot.

Jednocześnie MRiRW poinformowało, że w chwili obecnej właściwym w sprawie działań dotyczących utworzenia Krajowej Grupy Spożywczej jest Minister do Spraw Aktywów Państwowych.

(Źródło: KRIR)