Niezbędne wprowadzenie niezależnej oceny jakości sprzedawanych produktów rolnych

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych realizując wniosek z V Posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych w dniu 2 listopada 2016 r. zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o podjęcie działań w sprawie wprowadzenia niezależnej oceny jakości sprzedawanych produktów rolnych. W ostatnim czasie rolnicy sygnalizowali występowanie niezgodności parametrów (np. mleko-białko, tłuszcz) sprzedawanych surowców z oceną sprzedających, którzy posiadają własne laboratoria. Punkty skupujące dokonują niezgodnej z rzeczywistością oceny kupowanych surowców dzięki czemu mogą obniżyć ich cenę. W celu zapobieżenia nieuczciwym praktykom, co prowadzi do pogarszania sytuacji gospodarstw rolnych należy podjąć konkretne działania w tym zakresie. W związku z powyższym samorząd rolniczy zaproponował, aby ustanowione zostały niezależne laboratoria referencyjne do oceny jakości produktów rolnych i aby to one dokonywały wiążących ocen jakości sprzedawanych produktów rolnych w przypadku sytuacji konfliktowych.

(Źródło: KRIR)