Stanowisko Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego w sprawie sytuacji w sektorze żywca wołowego

Zarząd Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego jest zaniepokojony sytuacją na rynku mięsnym, a w związku z ostatnimi wydarzeniami - reportażem TVN o uboju chorych krów przez jeden z zakładów dokonujących uboju i rozbioru - sytuacją na rynku żywca wołowego. Z całą stanowczością potępiamy praktyki związane z łamaniem prawa, łamaniem elementarnych zasad bezpieczeństwa żywności i pogwałceniem zasad dobrostanu zwierząt.  

Działania nieodpowiedzialnych osób niweczą wieloletnią pracę rolników - hodowców i producentów mięsa wołowego, kolejnych rządów i ministrów rolnictwa oraz wszystkich tych, którzy promują polską wołowinę w Europie i na świecie.

Ceny żywca wołowego gwałtownie spadają, a niektóre zakłady uboju i przetwórstwa mięsnego wstrzymują skup. Sytuacja ta najmocniej uderza w rolników - producentów bydła mięsnego, dla których jest to jedyne źródło utrzymania. Analitycy przewidują, że straty na tym rynku mogą sięgnąć ponad 1 mld złotych w ciągu całego roku, hodowcy już teraz straty wyceniają na około 30 mln. Apelujemy do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz do instytucji branżowych o jak najszybsze przeanalizowanie sytuacji i wprowadzenie konkretnych działań, które w przyszłości wyeliminują niebezpieczeństwo tego typu skandalicznych praktyk oraz unormują sytuację na rynku mięsnym, a szczególnie na rynku polskiej wołowiny.

Bronisław Węglewski

Prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego