Posiedzenie Rady Powiatowej Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego w Zduńskiej Woli

W dniu 15 lutego 2018 roku W Sali Konferencyjnej  KRUS w Zduńskiej Woli odbyło się posiedzenie Rady Powiatowej Izby Województwa Łódzkiego powiatu zduńskowolskiego. W posiedzeniu udział wzięli zaproszeni goście: Jeremiusz Kulisiewicz zastępca Dyrektora KOWR, Adam Synowiec Kierownik Biura Powiatowego ARiMR, Feliks Pacewicz Członek Zarządu Starostwa Powiatu Zduńskowolskiego, Dariusz Kopytek Kierownik Placówki Terenowej  KRUS w Zduńskiej Woli, Beata Grala KRUS, Piotr  Kociołek z IRWŁ, Henryk  Staniucha Wójt Gminy Zduńska Wola, Artur Ławniczak Burmistrz Miasta i Gminy w Szadku, Piotr Korwin Kochanowski Stowarzyszenie ,,Wieś Polska”, Janina Długosz Kierownik Powiatowego Zespołu Doradców Rolnych, Andrzej Śniegula,Tomasz Kmieć, Pawel Sternik Urząd Gminy Zapolice oraz delegaci i rolnicy. W proponowanym porządku posiedzenia omawiano m.in. zmiany występujące  z pracy Biura Powiatowego ARiMR w Zduńskiej Woli ze szczególnym uwzględnieniem zasad wypełniania wniosków o dopłaty bezpośrednie w kampanii 2018. Pan Adam Synowiec Kierownik ARiMR poinformował, że ARiMR uruchomiła wersję demo aplikacji eWniosekPlus. Jest to demonstracyjna wersja aplikacji eWniosekPlus i służy do zapoznania użytkowników z podstawową ścieżką wypełniania wniosku o przyznanie płatności w kampanii 2018. Wersja ta nie zawiera wszystkich funkcjonalności, które będą dostępne w pełnej wersji aplikacji eWniosekPlus. Funkcjonalności dostępne w wersji DEMO będą stopniowo rozszerzane do czasu uruchomienia pełnej wersji tej aplikacji.

 Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa uruchamia nową formę pomocy finansowej dla producentów trzody chlewnej, którzy utrzymywali bądź utrzymują te zwierzęta w siedzibach stada położonych na obszarze objętym restrykcjami w związku ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń. Wsparcie takie jest możliwe dzięki ogłoszeniu 2 lutego 2018 r. rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 stycznia 2018 r. zmieniającego rozporządzenie z dnia 27 stycznia 2015r.

Pan Piotr Kociołek w swojej wypowiedzi zaznaczył, że Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego z niepokojem obserwuje pogarszającą się  sytuację na rynku trzody chlewnej.  Z terenu województwa łódzkiego  docierają liczne sygnały od producentów trzody chlewnej, którzy alarmują, że nie ma żadnych perspektyw na rozwój hodowli, gdyż opłacalność jest zerowa a stan pogłowia w Polsce jeden z najniższych w historii. Ponadto producenci trzody chlewnej są zaniepokojeni  sytuacją rozprzestrzenienia się choroby ASF, gdyż zachodzi realne zagrożenie świń wirusem, którego wystąpienie w stadzie to konieczność likwidacji całej hodowli. W związku  z  powyższym IRWŁ wnosi o podjęcie szerokich działań mających na celu poprawę sytuacji na rynku trzody chlewnej. Pan Piotr Kociołek zwrócił uwagę na wirus ASF, którego nosicielami są m.in. dziki, nie jest niebezpieczny dla człowieka, ale jego wystąpienie wiąże się z bezwzględną koniecznością wybicia całych stad trzody chlewnej w promieniu 3 km od ogniska zarażenia. To olbrzymie straty gospodarcze i finansowe, zwłaszcza że powiat piotrkowski jest zagłębiem hodowli trzody chlewnej i właśnie z naszych terenów pochodzi co 20 świnia w Polsce. Przestrzeganie zasad bioasekuracji konieczne jest we wszystkich gospodarstwach bez względu na ich wielkość. - Muszą być one szczelnie zamykane i wyposażone w maty dezynfekcyjne, a świnie powinny pochodzić wyłącznie z legalnego obrotu. Należy też ograniczyć wstęp osób postronnych do budynków inwentarskich. Najważniejszym działaniem będzie jednak redukcja liczby dzików. W ich odstrzał, oprócz kół łowieckich, prawdopodobnie zaangażują się Wojska Obrony Terytorialnej. W przypadku pojawienia się wirusa na terenie powiatu piotrkowskiego wspólne działania podejmą służby mundurowe, organizacje rolne i władze samorządowe. Wszystkie zadania zawarte są w krajowym, wojewódzkim i powiatowym planie zwalczania ASF.  Ostatni potwierdzony przypadek ASF wykryto u dzika w powiecie legionowskim, a więc zaledwie 60 km od granic województwa łódzkiego.

Pan Jeremiusz Kulisiewicz zastępca  Dyrektora  KOWR w Łodzi przedstawił informacje, że od września br.  Agencję Nieruchomości Rolnych i Agencję Rynku Rolnego,  zastąpił Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. KOWR ma realizować zadania związane z rozwojem obszarów wiejskich oraz gospodarowaniem państwową ziemią. Obowiązki ARR dotyczące unijnych dopłat przyjęła Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. ARiMR będzie jedyną akredytowaną agencja płatniczą. Będzie ona jednak mogła delegować zadania agencji płatniczej innym podmiotom. W ramach zadań delegowanych KOWR ma więc obsługiwać działania „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych” z PROW na lata 2014–2020. Na razie nie wspomina się o tym, czy w KOWR jako kontynuacji ARR, będzie obsługiwane działanie związane z tworzeniem grup i organizacji dopłatach do materiału siewnego kategorii  kwalifikowanych.

Pan Dariusz Kopytek Kierownik Placówki Terenowej KRUS poprosił o przedstawienie   bieżącej sytuacji jaka występuje w KRUS-ie,  o wysokości emerytur i rent rolniczych przyznawanych od dnia 1 marca 2017 r. - Panią Beatę Grale. Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego informuje, że od dnia 1 marca 2017 r. obowiązują nowe zasady ustalania wysokości emerytury rolniczej, renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy i renty rodzinnej.

 Na temat zdrowej żywności wypowiedział się  Pan Marek Kowalski Prezes Gminnej Spółdzielni. „Samopomoc Chłopska”. Najlepsze jest mięso, które skupywane jest bezpośrednio od rolnika. Coraz więcej konsumentów, porównując współczesne produkty mięsne z wyrobami tradycyjnymi sprzed lat, przywołuje niepowtarzalny smak, aromat czy wygląd tych dawnych. Badania nad jakością smakową kiełbas tradycyjnych,  wykonanych z mięsa wieprzowego, wykazują, że są one wysokiej bądź dobrej jakości. Na ogólne odczucia dotyczące wędlin tradycyjnych największy wpływ mają intensywność zapachu, smak typowy dla wyrobu. Stwierdzono przy tym, że wyroby konkretnych producentów bardzo się różnią. Odmienność dotyczy nawet partii  produkcyjnych, a każda wędlina jest specyficzna pod względem odbioru smakowego. Wpływ na to mają surowiec i technologia produkcji. Pan Marek Kowalski ubolewa nad tym, że odchodzimy od tradycyjnego chowu tucznika ponieważ rasy lokalne  żywione mniej intensywnie zapewniają mięso zdecydowanie lepszej jakości, niż współczesne rasy wysokowydajne często obciążone wadami, a przede wszystkim jego barwa odstaje od tradycyjnej. Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w kategorii średnich przedsiębiorstw zajmuje czołową pozycję w regionie.
Prowadzi działalność wielokierunkową, począwszy od handlu detalicznego artykułami spożywczymi, poprzez produkcję i sprzedaż mieszanek paszowych, jak również produkcję znakomitego i szerokiego asortymentu wyrobów piekarniczo – cukierniczych, wędliniarskich i garmażeryjnych. W 2015 r. Spółdzielnia otrzymała w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwa – Smaki Regionów „Perłę 2015” za najlepszą polską regionalną potrawę „karczek babuni”.
Aktualnie Spółdzielnia zrzesza 360 członków i zatrudnia 101 pracowników.

Pan Piotr Korwin Kochanowski kontynuował temat związany ze zdrową żywnością jako przedstawiciel Polskiego Towarzystwa  Ziemiańskiego odział w Łodzi jest jednym z założycieli ,,Solidarności’’ Rolników Indywidualnych, był też uczestnikiem zielonego miasteczka gdzie podnoszono własne kwestie obrony polskiej ziemi, polskiego gospodarstwa, polskiej tradycji.

Pan Zenon Kowalski – Przewodniczący Rady Powiatowej IRWŁ Powiatu Zduńskowolskiego przedstawił informację z działalności Rady oraz plan działania na rok 2018. Po zakończeniu realizacji porządku obrad i dyskusji dokonał zamknięcia posiedzenia. Podziękował uczestnikom za przybycie  i merytoryczny wkład w przeprowadzone obrady.

Beata Komarewska  Doradca Rolnośrodowiskowy

 Specjalista ds. obszarów wiejskich i obsługi Rady Powiatowej