Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie to organizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wydarzenie, mające na celu zwiększenie świadomości konsumentów nt. polskich produktów certyfikowanych w ramach krajowych i unijnych systemów jakości oraz wsparcie konkurencyjności rodzimych wyrobów, dzięki udziałowi lokalnych wytwórców, którzy w trakcie Festiwalu prezentują swoją wyjątkową ofertę.
Ważnym punktem wydarzenia są prelekcje i panele dyskusyjne, których różnorodna tematyka koncentruje wokół polskiej żywności. Stanowią one element edukacyjny, odnosząc się w szczególności do potencjału żywności certyfikowanej, tradycyjnej i lokalnej, której jakość przekłada się na świadome wybory zakupowe konsumentów oraz nt. tego, jakie korzyści niosą za sobą skrócone łańcuchy dostaw.
Warsztaty kulinarne i rękodzielnicze, pokazy kulinarne prowadzone przez doświadczonych kucharzy połączone z degustacją, a także animacje przygotowane specjalnie dla najmłodszych uczestników, zachęcają smakoszy i miłośników rodzimej kuchni do aktywnego uczestnictwa w tym wydarzeniu.
Udział w Festiwalu to szansa, aby poznać rodzimych producentów i skosztować ich wyrobów oraz zyskać pewność co do jakości oferowanej przez nich żywności. Podnoszenie świadomości konsumenckiej, wymiana wiedzy i doświadczeń, dzięki bezpośredniej interakcji pomiędzy uczestnikami wydarzenia, producentami i ekspertami, sprzyja budowaniu silnej marki polskiej żywności.
Już 6–7 września 2025 r. na PGE Narodowym w Warszawie trzecia edycja Festiwalu, podczas którego odbędzie się również ogólnopolski finał konkursu kulinarnego pn. „Bitwa Regionów”!
Dlaczego warto wziąć udział?
Podczas wydarzenia swoje produkty zaprezentuje ok. 120 producentów żywności regionalnej i lokalnej z całej Polski, a odwiedzający będą mogli:
skosztować i zakupić wyjątkowe produkty – od ekologicznych warzyw i owoców, przez tradycyjne wędliny, sery i pieczywo, po wyborne przetwory i inne lokalne specjały;
spotkać się z wytwórcami i poznać historię ich produktów;
nawiązać bezpośredni kontakt z producentami i zyskać pewność co do jakości wybieranej żywności.
W programie:
strefa producentów – około 120 producentów żywności regionalnej i lokalnej, degustacja lokalnych produktów wysokiej jakości i tradycyjnych polskich dań;
strefa warsztatów – warsztaty kulinarne i rękodzielnicze, pokazy kulinarne prowadzone przez doświadczonych kucharzy połączone z degustacją;
strefa dzieci – animacje przygotowane specjalnie dla najmłodszych uczestników;
strefa konkursowa – ogólnopolski finał konkursu kulinarnego pn. „Bitwa Regionów”;
strefa konferencyjna – prelekcje i panele dyskusyjne, których różnorodna tematyka będzie się koncentrowała wokół polskiej żywności.
…oraz wiele innych atrakcji!
WSTĘP WOLNY! Zapraszamy!
Producencie! Jeśli wytwarzasz żywność z pasją, dbasz o jakość i pochodzenie surowców – Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie to doskonała okazja, żeby zaprezentować konsumentom swoją ofertę! Zgłoś się do udziału za pomocą formularza zgłoszeniowego Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 12.08.2025 r.
Poprzednie edycje Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie gromadziły tysiące pasjonatów rodzimej kuchni i wysokiej jakości krajowych produktów, ekspertów branży oraz lokalnych wytwórców, tworząc wyjątkową przestrzeń do spotkań, rozmów i wspólnego odkrywania bogactwa i potencjału polskiej żywności: