IRWŁ do KRIR w sprawie rynku żywca wieprzowego i mięsa wołowego

W imieniu Zarządu Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego i na wniosek Rady Powiatowej IRWŁ w Łowiczu, Bronisław Węglewski - Prezes IRWŁ zwrócił się do Wiktora Szmulewicza - Prezesa KRIR o podjęcie pilnych działań mających na celu poprawę sytuacji na rynku trzody chlewnej. Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego otrzymuje wiele głosów rolników w sprawie drastycznego niewspółmiernego spadku cen żywca wieprzowego w porównaniu nawet do giełdy niemieckiej na której cena spadła obecnie do poziomu 1,6 €, co w przeliczeniu na złoty  wynosi ok. 7,2 zł. Natomiast polski producent otrzymuje od zakładu 6 zł  i  dodatkowo  jest duży problem z odbiorem tucznika, ponieważ zakłady na dostawę zapisują na trzy tygodnie do przodu. Spowodowane jest to dużym importem tego surowca  z zagranicy do dużych sieci handlowych i w tej sytuacji supermarkety w Polsce sprzedają tę wieprzowinę a naszej krajowej nie ma kto kupić. W związku z tym konieczne jest wprowadzenie regulacji zmierzających  do  ograniczenia importu  mięsa wieprzowego m.in. z powodu pandemii koronawirusa.

 Dużym problemem ograniczającym swobodny przepływ trzody chlewnej, a tym samym skrupulatnie wykorzystywanym cenowo przez zakłady mięsne są strefy ASF, obejmujące coraz większą część kraju. Zasadnym byłoby zniesienie tych stref w jak najkrótszym bezpiecznym terminie.

Znacznym uproszczeniem byłoby również wprowadzenie minimalnej ceny gwarantującej pokrycie kosztów produkcji. Obecnie giełda w Niemczech narzuca wszystkim krajom po jakiej cenie danego dnia skupowany jest żywiec wieprzowy.

Kolejnym problemem jaki zgłaszają rolnicy jest pogarszająca się sytuacja na rynku mięsa wołowego. Rolnicy również uzyskują za mięso niską cenę, niepokrywającą kosztów produkcji i mają trudności z jego zbytem. IRWŁ apeluje o podjęcie działań również w tej sprawie.